
Jak przygotować zdrową lasagne?
Patrycja - 15 stycznia, 2021Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych kuchni europejskich. Na całym świecie znane są tradycyjne przepisy kuchni włoskiej. Nie ma chyba osoby, które nie wiedziałaby, z czego słynie ta wspaniała kuchnia. Na całym świecie można spotkać wiele włoskich restauracji lub pizzerii.
Dania kuchni włoskiej słyną z prostoty i dużej dostępności produktów. Zazwyczaj powtarzają się one w różnych daniach, ponieważ włosi opierają swoją kuchnię głównie na pomidorach, makaronie, serach i ziołach. Nie da się ukryć, że kuchnia włoska jest przepyszna, dość kaloryczna, ale bywa również wykwintna i niektóre z tradycyjnych przepisów można dowolnie zmodyfikować, tak by były bardziej fit.
Lasagne jako tradycyjne włoskie danie
Jak się okazuje, włoska kuchnia słynie nie tylko z pizzy, sałaty i makaronów, ale również lasagne jest tradycyjnym włoskich daniem. Znany wszystkim makaron lasagne, to słynne bolońskie danie z sosem mięsno – warzywnym z parmezanem i sosem beszamelowym. Danie to wywodzi się z regionu Emilia – Romania, którego stolicą jest właśnie Bolonia.
Nazwa sosu pochodzi właśnie od tego miasta i jest już rozpowszechniony na całym świecie. Używa się go głównie w towarzystwie makaronu i lasagne, o której mowa. To pyszne danie ma bardzo długą tradycję, która sięga czasów rzymskich i to mieszkańcy Rzymu są pomysłodawcami tego dania. Na początku lasagne była podawana inaczej, dopiero około XV wieku przybrała postać zapiekanki z makaronu przekładanej nadzieniem z sosu bolońskiego, mielonego mięsa i sosu beszamelowego.
Sposób na fit lasagne
Lasagne jest daniem dość kalorycznym, w jednej porcji może znajdować się nawet 500 kalorii. Dzieje się tak ze względu na składniki, jest w nich właściwie wszystko co kaloryczne, a mianowicie, mleko, mąka, makaron, mięso mielone smażone na tłuszczu, a także żółty ser. Wykonując lasagne według tradycyjnego przepisu, nie sposób uniknąć kaloryczności i tłuszczu. Jeśli zależy nam, aby lasagne była bardziej fit, należy tradycyjny przepis zmodyfikować.
Czym więc zastąpić te pyszne, aczkolwiek kaloryczne składniki? Jest na to sprawdzony sposób. Otóż zamiast makaronu, doskonale sprawdzi się cukinia, która może nam zastąpić makaron w wielu daniach. Następnie zamiast tłustego mięsa mielonego, możemy użyć chudego mięsa drobiowego, z czego szczególnie polecane jest mięso z indyka. Ale co z sosem beszamelowym? Jak wiemy w skład sosu wchodzi masło, mąka i mleko, oraz odrobina gałki muszkatołowej.
Jak widać jest do sos sam w sobie bardzo kaloryczny. Ale możemy go zastąpić chudym serkiem mozzarella w kulce, który doskonale rozpuści się w piekarniku pod wpływem temperatury i przybierze postać białej pierzynki zamiast sosu beszamelowego. Można rzec, że zastosowanie takich składników sprawia, że przygotowanie lasagne jest o wiele prostsze i łatwiejsze. Jeśli chcemy bardziej zadbać o linię, jest to dobry sposób na pyszną lasagne. Dzięki temu rozwiązaniu wcale nie musimy rezygnować z ulubionego dania.
Archiwa
Calendar
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
Dodaj komentarz