
Poznaj przepis na fit spaghetti
Patrycja - 14 stycznia, 2021Kuchnia włoska znana na całym świecie słynie z makaronów, pizzy, serów i ziół. Jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni włoskiej jest spaghetti bolognese. Jak sama nazwa wskazuje, bolognese, to pyszny ciepły sos pochodzący z Bolonii – stolicy regionu Emilia – Romania, położonej między Padem, a Apeninami. Historia sosu bolońskiego sięga średniowiecza, a obecnie towarzyszy on nie tylko makaronom, ale można go używać na różne sposoby. Innym znanym daniem z zastosowaniem sosu bolońskiego jest lasagne. Jest świetnym towarzyszem mięs, szczególnie mielonej wieprzowiny, wołowiny, a także różnego rodzaju kiełbas oraz boczku. Jest to sos powstający z mieszanki różnych przypraw, oliwy pomidorów oraz czerwonego wina.
Spaghetti bolognese – tradycyjny przepis
Spaghetti bolognese, to jeden z najbardziej popularnych włoskich sosów znany na całym świcie. Według tradycyjnego przepisu trzeba mieć sporo czasu, aby go przygotować. Potrzeba nawet 2-3 godziny, aby wydobyć najbardziej głęboki smak tej potrawy. Należy zatem gotować go powoli. Tradycyjny przepis zawiera czerwone mięso, czyli wołowe lub wieprzowe, pomidory, czerwone wino, sól, pieprz, oliwę, czerwoną cebulę, czosnek, oraz oczywiście makaron spaghetti.
Nie da się ukryć, ze jest to przepis pyszny, aromatyczny, ale również kaloryczny. Tradycyjne spaghetti kojarzy nam się z zapachem pomidorów i smakiem mięsa z doskonałą mieszanką przypraw, a także aromatem wina. To wszystko razem daje doskonałą kompozycję. Przypomina włoskie knajpki, gdzie wieczorem nie ma mowy o ciszy, wszędzie jest pełno uśmiechniętych charyzmatycznych ludzi. Jednakże, tradycyjny przepis na spaghetti nie kojarzy nam się z pewnością z byciem fit. Dlatego warto pomyśleć nad modyfikacją przepisu.
Spaghetti bolognese – fit rozwiązania
Aby zmodyfikować przepis na tradycyjne spaghetti bolognese, wystarczy zastąpić kilka składników mniej kalorycznymi. Jednym z pomysłów, jest użycie mięsa mielonego z kurczaka, lub indyka. Jest ono mniej kaloryczne niż wieprzowe i zawiera przy okazji o wiele więcej białka. Makaron spaghetti z jaj i pszenicy można zastąpić razowym. Jest to świetne rozwiązanie, ponieważ makaron razy znacznie lepiej się trawi i jest lżejszy dla naszego organizmu.
Następnie zamiast żółtego sera sypanego na wierzch, można zastosować mozarellę light, która jest mało kaloryczna. Co więcej, ważne jest, jakie porcje spożywamy. Nie należy się opychać, ponieważ ma to złe skutki dla naszego układu trawiennego. Poza tym, im większa porcja, tym więcej spożytych kalorii. Ciekawym pomysłem na wegetariańskie spaghetti, które jest zdecydowanie bardziej fit, jest zastosowanie zamiast mięsa mielonego tofu, lub granulatu sojowego, posiekanego białka pszennego, lub czerwonej soczewicy. Jest to doskonała propozycja na weganizację tradycyjnego spaghetti bolognese. Jest lekkostrawne i smaczne!
Archiwa
Calendar
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dodaj komentarz